Stipendije Mekvori Univerziteta

Tokom međunarodnog skupa o dvojnom mentorstvu (cotutelle), koji je nedavno održan na Mekvori Univerzitetu u Sidneju, konkretizovan je načelni dogovor o saradnji te institucije i Univerziteta u Novom Sadu, na nivou doktorskih studija.

Mekvori Univerzitet je izdvojio pet stipendija od dvestotine hiljada australijskih dolara za studente doktorskih studija Univerziteta u Novom Sadu. Stipendisti će biti uključeni u napredna, interdisciplinarna istraživanja višeg nivoa (HDR – Higher Degree Research) u oblastima u kojima taj prestižni australijski univerzitet ima jednu od vodećih uloga u svetu. Stipendija pokriva povratnu avio kartu, školarinu (čija se visina kreće od 30.000 do 40.000 dolara po semestru), kao i troškove smeštaja, ishrane i zdravstvenog osiguranja, za šta će stipendistima biti isplaćen iznos od 27.000 dolara, na godišnjem nivou. Nezavisno od toga, Mekvori Univerzitet će omogućiti studentima da učestvuju na međunarodnim naučnim skupovima u zemlji i inostranstvu radi predstavanja rezultata njihovih istraživanja i platiće kotizaciju, troškove prevoza, smeštaja i ishrane.  Studenti će jedan deo studija realizovati u Novom Sadu, a drugi u Sidneju, pod komentorstvom profesora sa oba univerziteta. Njihova jedina radna obaveza će biti da vrše istraživanja u vezi s temom doktorske disertacije. Međutim, ukoliko budu želeli, moći će da se uključe u izvođenje nastave i u rad na drugim istraživanjima na Mekvori Univerzitetu, za šta će biti posebno plaćeni.

Stipendije će biti dodeljene najuspešnijim studentima koji se opredele za interdisci-plinarna istraživanja u oblastima od prioritetnog značaja za Univerzitet u Novom Sadu. Od kandidata se očekuje dobro poznavanje engleskog jezika uopšte i posebno dobro poznavanje stručne terminologije. Stipendiranje svakog stipendiste će biti predmet posebnog sporazuma između dve institucije.

Univerzitet u Noovm Sadu će dobiti priliku da otvori nove razvojne perspektive, a korisnici stipendija priliku da vrše istraživanja na jednom od vodećih univerziteta u svetu koji je poznat po vrhunskim istraživačima, dobro opremljenim laboratorijama i izuzetnom finansijskom potencijalu. Mekvori Univerzitet ima kampus sa tehnološkim parkom, površine 127 hektara, u kom se nalaze ravojni i logistički centri oko 300 velikih svetskih kompanija. Za dalji razvoj kampusa i izgradnju novih objekata izdvojeno je dve milijarde i šeststotina miliona australijskih dolara. Poslednjih godina Univerzitet je doživeo snažnu ekspanziju u oblasti nauke, zahvaljujući dobro osmišljenoj i precizno razrađenoj strategiji razvoja pod nazivom Vodeće svetsko istraživanje – uticaj koji menja svet – Strategijski okvir 2015-2024.