Više novca Erasmusu

Europski ministri obrazovanja susreli su se sredinom mjeseca u Bruxellesu povodom izvješća Europske komisije o provedbi Erasmus+, gde su ujedno navedene smjernice programa nakon 2020. Europska komisija će pripremiti prijedlog ovog programa, koji se očekuje do ljeta. Europski povjerenik za obrazovanje, kulturu, mladež i sport Tibor Navracsics najavio je da Europska komisija priprema dva prijedloga za budući ciklus Erasmus+.

Prema prvom, izdvojilo bi se dvostruko više sredstava, a po drugom čak šest puta više nego prije. Europska povjerenica za zapošljavanje, socijalna pitanja i integracije Marianne Thyssen najavila je jaču i pojačanu komplementarnost između Europskog socijalnog fonda i programa Erasmus+, jer su obje institucije ključne za budućnost EU. Istaknuto je da je potrebno zadržati osnovnu strukturu programa, a to je da se osigura više sredstava za povećanje dostupnosti programa svima, bez obzira na njihov socijalni status, kao i prilagodbu pravila za manje projekte.

Godine 2017. provedena su dva istraživanja u Sloveniji, koja su poslužila kao osnova za pripremu Privremenog izvješća o provedbi Erasmus+ programa u Sloveniji. U području obrazovanja i osposobljavanja, studija je pokazala da mobilnost učenja omogućuje sudionicima stjecanje znanja, vještina i iskustava koja značajno pridonose njihovom osobnom razvoju. Istovremeno, različite Erasmus + aktivnosti imaju pozitivne učinke na institucije.

Detaljnije o ovoj temi nawww.academlink.com/vesti/v-eu-velika-podpora-programu-erasmus